Sezon wiosenny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coraz wyższe temperatury, które będą nam towarzyszyć przez kilka najbliższych miesięcy. Jak przygotować restaurację na cieplejszy okres i tym samym stworzyć miejsce, do którego chętnie będą wracali klienci?
W dzisiejszym artykule współtworzonym wraz z Ogrodolandią udowodnimy Ci, że stworzenie cieszącej się dobrą sławą przestrzeni, do której goście będą często i chętne wracać (a także polecać ją swoim znajomym) jest prostsze niż myślisz.
Lubisz czuć ciepłe promienie słońca na twarzy i najchętniej całe dnie spędzałbyś w sezonie wiosennym na świeżym powietrzu? Goście Twojej restauracji z pewnością także nie pogardziliby taką możliwością, dlatego więc jeśli chcesz ich pozytywnie zaskoczyć i dodatkowo uprzyjemnić czas spędzany na wspólnym celebrowaniu posiłków zawczasu zadbaj o uzyskanie zgody na otwarcie ogródka restauracyjnego, w którym będzie można jednocześnie odpocząć i zjeść korzystając przy tym np. z pięknej, majowej pogody.
Gdy już takowe pozwolenie uzyskasz, wówczas przejdź do działania i wyposaż restauracyjny/kawiarniany ogródek w meble do restauracji wpisujące się w styl i charakter lokalu, rozwiązania zapewniające ochronę przeciwsłoneczną w postaci parasoli, altan czy daszków, a także rośliny, za którymi nie przepadają owady - z pewnością odstraszą one wszelkich nieproszonych gości. W ogródku restauracyjnym nie powinno także zabraknąć miski ze świeżą wodą dla czworonożnych przyjaciół towarzyszącym swoim właścicielom - z pewnością jedni, jak i drudzy będą Ci wdzięczni za ten miły gest.
Zestawy mebli do restauracji w kontrastujących kolorach to jeden z najgorętszych trendów
Początek sezonu wiosennego to jak najbardziej właściwy moment na odświeżenie serwowanego dotąd menu, które warto wzbogacić o zupełnie nowe, zapadające w pamięć smaki. Menu skomponowane z myślą o wiośnie powinno obfitować w witaminy oraz równie cenne składniki mineralne, a proponowane w nim dania powinny być pożywne i lekkie zarazem - wszak nikt nie lubi uczucia ciężkości po zjedzeniu posiłku, nawet jeżeli był on doskonały. Świeże warzywa i owoce takie jak chociażby cukinia, szparagi, por, groszek cukrowy, topinambur, jabłka, agrest, truskawki, czarne jagody oraz cytrusy zestawione ze sobą oraz pozostałymi składnikami w umiejętny sposób stworzą pyszne i orzeźwiające dania, o których niemal śnić będą odwiedzający restaurację goście.
Przygotowując nowe menu nie zapomnij także o daniach stworzonych z myślą o najmłodszych "krytykach kulinarnych" oraz napojach - w końcu odpowiednie nawodnienie, wówczas gdy na zewnątrz panują wyższe temperatury, jest niemniej ważne. Domowa, klasyczna lemoniada z miętą lub jej równie pyszna alternatywa z lawendą czy bazylią, świeżo wyciskany sok z pomarańczy i grejpfruta, a także kolorowe bezalkoholowe (lub zawierające dodatek procentów) drinki na pewno będą hitem.
Nie mamy tutaj bynajmniej na myśli atmosfery panującej w Twojej restauracji (choć ta również jest niezwykle ważna i może zachęcać potencjalnych Klientów do wstąpienia w progi lokalu lub też skutecznie ich odstraszyć), a raczej zadbanie o prawidłową cyrkulację oraz nawilżenie powietrza. Jak powszechnie wiadomo, w sezonie wiosenno-letnim panują znacznie wyższe temperatury, dlatego też jeżeli chcesz zapewnić odwiedzającym Cię gościom maksimum komfortu i tym samym zachęcić ich do częstszych odwiedzin właśnie Twojej restauracji, kawiarni czy pizzerii powinieneś zadbać o jak najlepszy klimat w środku.
Jak to zrobić? Jeżeli chcesz usłyszeć od swoich Klientów tuż po zamknięciu drzwi wejściowych słowa "Jak tu przyjemnie!", to masz do wyboru kilka opcji. Możesz zdecydować się na montaż klimatyzacji (pamiętając o tym, że musi być ona poddawana regularnym przeglądom) bądź zakup tradycyjnego stojącego wentylatora. Do listy zakupów nie zapomnij także dodać nawilżaczy, które zaradzą suchemu i gorącemu powietrzu wewnątrz restauracji.
Podwyższony komfort zapewnią Twoim gościom meble do restauracji od włoskiej marki Pedrali - znajdziesz je w Ogrodowym Salonie
Budząca się do życia natura zainspirowała Cię do przeprowadzenia małej (lub znacznie większej) metamorfozy Twojej restauracji? Wbrew pozorom wcale nie musisz wydawać na nią kroci! Już nawet niewielkie dodatki są w stanie wprowadzić zupełnie nowy, radosny i wiosenny nastrój do wnętrza lokalu gastronomicznego. Wystarczy chociażby, że niejako zmienisz oprawę mebli do restauracji znajdujących się w środku kawiarni (czy każdego innego miejsca) oraz w przynależącym do niej ogródku.
Postaw na wielokolorowe obrusy lub bieżniki w energetyzujących kolorach, miękkie i zwiększające komfort poduszki wykonane z naturalnych tkanin, zamień grube wełniane pledy w beżowym kolorze na lżejsze, wzorzyste koce, a całość wzbogać świeżymi kwiatami ustawionymi w wazonach oraz dekoracjami przywodzącymi na myśl wiosenne miesiące.
W osiągnięciu efektu WOW pomogą Ci także nowe meble do restauracji, które Twojej uwadze polecamy zwłaszcza jeżeli te obecnie znajdujące się w lokalu pozostawiają wiele do życzenia pod względem wygody, estetycznego wyglądu oraz trwałości. Obecnie w sklepach online, takich jak chociażby cieszący się popularnością Ogrodowy Salon, można znaleźć całą gamę mebli do restauracji, które zachwycają efektownym designem, są odporne na intensywną eksploatację oraz zróżnicowane obciążenie, a dodatkowo mogą pochwalić się imponującą wytrzymałością i długą żywotnością.
Tego typu powiew świeżości nie tylko wprowadzi do wnętrza nową atmosferę, ale też przyciągnie uwagę przechodzących obok osób, które z pewnością widząc dopieszczoną pod wieloma względami aranżację wyrażą zainteresowanie i prawdopodobnie to właśnie Twoją restaurację odwiedzą przy najbliższej, możliwej okazji. W końcu powiedzenie "Jak Cię widzą, tak Cię piszą" sprawdza się również w przypadku lokali gastronomicznych.
Stylowe i designerskie meble do restauracji od Nardi to gwarancja oryginalnego wystroju
Chcesz przyciągnąć do swojej restauracji większą ilość gości i pokonać licznie dostępną konkurencję, która czai się na niemal każdym rogu? W takim razie przygotowując się do sezonu wiosennego koniecznie zwróć uwagę na potrzeby maluchów odwiedzających Twój lokal. Jeżeli jak dotąd nie udało Ci się jeszcze wygospodarować miejsca na kącik do zabawy dla dzieci, to najwyższa pora to zmienić, ponieważ to właśnie rodziny z pociechami w różnym wieku wydają najwięcej pieniędzy w kawiarniach, cukierniach, restauracjach specjalizujących się w kuchni polskiej, włoskiej, azjatyckiej, indyjskiej, gruzińskiej, a także każdej innej.
Jeśli dostępny metraż na to pozwala, możesz urządzić strefę malucha z prawdziwego zdarzenia, gdzie na pociechy będą czekały nie tylko zabawki, kolorowanki, uwielbiany przez juniorów basen z kulkami czy układanki, ale również animator, który zadba o to, aby pociechy się nie nudziły. Równie dobrym pomysłem będzie zakup w jednym ze sklepów z wyposażeniem do ogrodów (takim jak np. Ogrodolandia) zestawu składającego się ze zjeżdżalni oraz huśtawki ogrodowej i dodanie do niego piaskownicy - z pewnością tak przygotowana strefa będzie cieszyła się dużą popularnością, a rodziny z dziećmi chętnie będą wracać do Twojej restauracji.
Meble do restauracji w nietypowych kształtach z Ogrodolandii przykują uwagę każdego malucha
Designerskie, wygodne i wytrzymałe meble do restauracji? Zobacz co tym razem przygotował Ogrodowy Salon oraz Ogrodolandia!
Czy praktyczne i funkcjonalne rozwiązania muszą być nudne? Nic z tych rzeczy! Obecnie poszukując mebli do restauracji czy kawiarni nie musisz już wybierać pomiędzy efektownym wyglądem a wygodą na co najlepszym przykładem jest kolekcja tego typu produktów dostępna w sklepie online Ogrodolandia oraz niemniej znanym Ogrodowym Salonie.
W bogatej i zróżnicowanej pod wieloma względami ofercie wspomnianych sklepów znajdziesz projekty mebli restauracyjnych od polskich oraz zagranicznych producentów, którzy wykorzystują wyłącznie materiały najwyższej jakości, a także zwracają szczególną uwagę na precyzję wykonania projektów stołów, krzeseł, foteli, sof oraz pozostałych produktów wychodzących z ich fabryk.